TURİZM İŞLETME BELGESİ HANGİ İŞLETMELERE VERİLİR
Yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işletme sahiplerinin, turizm işletmesi kurarken yasal gerekliliklerin farkında olması gerekmektedir. Turizm işletmesi ruhsatı almak, küçük işletme sahiplerinin sektörde faaliyet gösterebilmek için atması gereken en önemli adımlardan biridir. Turizm işletmesi belgesi, ayrı bir belge gerektirmeden Türkiye içinde ve yurt dışında turizm işletmeciliği yapılmasına olanak tanır.
İşin niteliğine ve operasyonlarına bağlı olarak işletme sahipleri ek lisanslara ihtiyaç duyabilir. Örneğin; Yemek, içecek hizmeti veren tesislerde gastronomi sertifikasına sahip bir kişinin olması.
Tur operatörlerinin, konaklama hizmeti veren tesislerin Türkiye’de faaliyet gösterebilmeleri için turizm işletmesi lisansına sahip olmaları gerekir ve yürüttükleri faaliyetlerin türüne bağlı olarak ayrı lisanslar talep edebilirler.
Turizm Sektöründe İşletme Sahipleri için Turizm İşletmesi Belgesi Alma
Türkiye’de turizm sektöründe faaliyet gösteren yerli veya tüzel kişiliğe sahip yabancı işletme sahiplerinin, turizm işine girişmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgesi almaları gerekmektedir.. Gerekli belgelerin alınmaması cezalara ve yasal sorunlara yol açabilir. Turizm işletmesi belgesi almak müşterilere güvenilirlik sağlayabilir ve turizm işletmeciliğinin yapılmasını kolaylaştırabilir.
Turizm endüstrisindeki işletme sahipleri, bir turizm işine başlarken yasal konuları göz önünde bulundurmalı ve Konaklama, ağırlama veya tur hizmeti verenlerin güvenilir danışmanlık firmalarına veya ilgili makamlara danışarak nelere ihtiyaç duyulabileceğini araştırmalıdır.
Peki turizm işletme belgesi hangi işletmelere verilir?
Turizm İşletme Belgesi Alabilecek İşletmeler
Lokantalar (Gastronomi Turizm Belgesi)
Kafeteryalar,
Eğlence Yeri,
Sağlık ve Spor Tesisi
Termal Turizmi,
Sağlıklı Yaşam Tesisi,
Yüzme Havuzu,
Spor Tesisi,
Golf Tesisi,
Kongre ve Sergi Merkezi,
Rekreasyon Tesisi,
Eğlence Merkezleri,
Temalı Park,
Günübirlik Tesis,
Kış Sporları ve Kayak Merkezleri,
Mekanik Tesisler (yüzer tesis)
Kırsal Turizm Tesisleri
Çiftlik Evi-Köy Evi İşletme Belgesi, Yayla Evi İşletme Belgesi, Dağ Evi
Özel Tesisler,
Butik Oteller
Bileşik Tesisler
Turizm Kentleri,
Turizm Kompleksleri,
Tatil Merkezleri,
Zincir Tesisler ,
Personel Eğitim Tesisleri
Diğer Tesisler
Mola Noktaları İşletme Belgesi,
Yüzer Tesisler İşletme Belgesi,
Tatil Siteleri ve Villaları
Yat Turizmi Tesisleri
Yat Yatırımı ve İşletmeciliği İşletme Belgesi,
Yat Limanları Yatırımı ve İşletmeciliği Belgesi
Turizm işletme belgesi yukarıda sıralamış olduğumuz işletmelere verilir.
Türkiye’de konaklama hizmeti vermek isteyen işletmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, seyahat acentaları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ından ve TURSAB’tan izin almaları zorunludur.