Etiket Arşivi: yabancı çalışma izni için istenilen belgeler

Yabancılara Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır

ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSU

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar çalışmaya başlamadan önce yabancı çalışma izni almak zorundadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yapılacak yabancı çalışma izni başvuruları bir işyeri veya işletme üzerinden yapılmaktadır. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkan veren bir izin sistemi mevcut değildir. Bir yabancı işveren olmaksızın kendi başına çalışma izni başvurusunda bulunamaz. Yabancı çalışma izin başvuruları genel olarak yabancıların ilgili Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerine çalışma vizesi başvurusu yapmaları şeklinde başlar. Ancak Türkiye’de bulunan yabancının geçerliliği devam eden en az 6 ay süreli ikamet izni varsa çalışma izin başvurusu yurtiçi başvuru olarak yapılabilir.

Yabancı çalışma izni yurtdışı başvurularında yabancılar çalışma vizesi başvurularını uyruğunda bulunduğu ya da daimi olarak ikamet ettiği ülkedeki T.C. dış temsilciliklerine yapacaklardır. Başvuru sırasında yabancı, iş sözleşmesini, davet mektubunu ve gerekli diğer belgeleri sunacaklardır. Başvurunun kabulü halinde T.C. temsilciliğince verilecek referans numarası Türkiye’de bulunan işverene iletilecektir. İşveren bu referans numarası ile çalışma izni başvurusunda bulunacaktır. Yabancının dış temsilciliğimize yaptığı başvuruyu takip eden 10 işgünü içinde Türkiye’deki işverenin online çalışma izin başvurusu yapması gerekmektedir. Online başvuru tamamlanarak çıktısı alınan form işveren yetkilisi ve yabancı şahıs tarafından imzalanacaktır. (Yabancıya imzalatılmasının mümkün olmadığı hallerde her iki tarafın ıslak imzalarının bulunduğu iş sözleşmesinin ibrazı yeterli olacaktır.) Başvuru formu ve müracaat için gerekli diğer belgelerin yabancının başvurusunu takip eden 10 işgünü içinde Bakanlığımıza ulaştırılması zorunludur. Belirtilen sürenin aşılması halinde tüm işlemlerin yasal prosedüre uygun olarak tekrarlanması gerekecektir. Dolayısıyla, yurtdışı başvurularında üç temel aşama vardır: yabancının ilgili T.C. dış temsilciliklerine yaptığı çalışma vizesi başvurusu, işverenin online başvurusu ve gerekli belgelerin Bakanlığımıza sunularak başvuru prosedürünün tamamlanması. Yabancı çalışma izni onaylanan yabancıların, ön başvuru yaptıkları T.C. dış temsilciliğine müracaat ederek Çalışma Vizesi alarak ülkeye giriş yapmaları gerekmektedir. Çalışma izninin alınmasını ve yabancı şahsın yurda girişini müteakip sigortalı giriş kaydının yaptırılması zorunludur. Bu işlem için işveren konumundaki şahsın ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yaparak işyeri kaydı yaptırması ve yabancı şahsın sigortalılığını başlatması gerekmektedir.

Yurtiçi başvuruları Türkiye’de ikamet eden ve öğrenim amacı dışında en az altı ay süreli geçerli ikamet izni olan yabancıların çalışmak üzere anlaşmaya vardığı işverenleri yabancı çalışma izni veya yabancı çalışma izni uzatma başvurularını internet üzerinden online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yaparlar.

İşverenin söz konusu yabancıyı çalıştırmak üzere ikamet tezkeresi süresi içerisinde online çalışma izin başvurusu yapması gerekmektedir. Online başvuru tamamlandıktan sonra çıktısı alınarak işveren yetkilisi ve yabancı şahıs tarafından imzalanacaktır. (Yabancıya imzalatılmasının mümkün olmadığı hallerde her iki tarafın ıslak imzalarının bulunduğu iş sözleşmesinin de başvuru belgeleriyle birlikte Bakanlığımıza ulaştırılması gerekmektedir.) Başvuru formu ve müracaat için gerekli diğer belgelerin online başvurunun tamamlanmasını takiben 6 işgünü içinde Bakanlığımıza ulaştırılması zorunludur. Belirtilen sürenin aşılması halinde yapılan başvuru geçersiz hale geleceği için tüm işlemlerin yasal prosedüre uygun olarak tekrarlanması gerekecektir. Çalışma izninin alınmasını müteakip yabancı şahsın sigortalı giriş kaydının yaptırılması zorunludur. Bu işlem için işveren konumundaki şahsın ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yaparak işyeri kaydı yaptırması ve yabancı şahsın sigortalılığını başlatması gerekmektedir.

Yabancı Çalışma İzni Online Başvuru

Türkiye’de bulunan işveren ya da temsilcisi adına yetkili gerçek kişiler online başvuruda bulunabilirler. Online (elektronik) ortamda çalışma izin başvurusu yapabilmek için www.turkiye.gov.tr’ye aşağıdaki şekillerde giriş yapılabilmektedir.

1. PTT şubelerinden e-devlet şifresi alınması suretiyle,
2. Cep telefonu veya hattınıza kayıtlı mobil imza ile giriş yapılarak,
3. Elektronik imza kartı veya dijital imza ile giriş yapılarak,

Sisteme ilk kez giren başvuru sahibi, öncelikle Kullanıcı Hesabı açarak işveren kaydını yapacaktır. İşveren bilgileri girildikten sonra hesabının onaylandığı hususunda başvuru sahibince bildirilmiş olan e-posta adresine “…. SSK numarasına sahip işyeri için girmiş olduğunuz kullanıcı hesabınız onaylanmıştır.” şeklinde bir e-mail alınacaktır. İkinci adımda aynı linkten tekrar giriş yapılarak online çalışma izin başvurusuna başlanılacaktır. Bu adımda, yabancı çalışma izni talep edilen yabancıya ait bilgiler sisteme girilecektir. Başvuru tamamlandıktan sonraki adımda işyerinin faaliyet konusuna istinaden özel istenilen bilgiler sisteme girilecek, bilahare bunlara ilişkin istenilen belgeler de başvuru sahibince elektronik ortamda (Tarama yöntemiyle) sisteme yüklenecektir. Online başvurunun sistem tarafından kabulü halinde “Başvuru Tamamla” butonuna basılarak tamamlanıp çıktısı alınarak işveren yetkilisi ve yabancı şahıs tarafından imzalanacaktır. (Yabancıya imzalatılmasının mümkün olmadığı hallerde her iki tarafın ıslak imzalarının bulunduğu iş sözleşmesinin ibrazı yeterlidir.)

Yurtdışı başvurularında; yabancının Türk temsilciliğine yaptığı başvuruyu takip eden 10 işgünü içinde, yurtiçi başvurularında online başvuruyu takiben 6 işgünü içinde Başvuru formu ve müracaat için gerekli diğer belgelerin yabancının başvurusunu Bakanlığımıza ulaştırılması zorunludur. Belirtilen sürenin aşılması halinde tüm işlemlerin yasal prosedüre uygun olarak tekrarlanması gerekecektir.
Gerekli belgeler ve sözleşme ve dilekçe örnekleri sitede sol sekmelerde yer almaktadır.

Yabancı çalışma izni almak için.

 

İlk Defa Yabancı Çalışma İzni Başvurusu İçin İstenilen Belgeler

Yabancı Çalışma İzni İçin İstenilen Belgeler

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ İÇİN İSTENİLEN BELGELER

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ ALMAK İSTEYEN YABANCI  İSTİHDAM EDECEK KURUM / KURULUŞTAN İSTENİLEN BELGELER

Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hitaplı yabancı çalışma izni talep dilekçesi, Son yıla ait, vergi dairesince onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu, Kuruluş yabancı sermayeli ise, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği, Yabancı uyruklu öğretmen istihdam edecek Özel Öğretim Kurumları için; Kurum Ruhsatı ve Milli Eğitim Bakanlığı onay yazısı suretleri, Turizm kuruluşlarının istihdam edecekleri idari personel için varsa Kültür ve Turizm  Bakanlığı’ndan alınmış işletme ve yatırım belgesinin sureti,Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dahil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge, Mühendislik, mimarlık,  müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu ve yabancı ile yapılan sözleşme örneği.

İSTENİLEN BELGELER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hitaplı Yabancı çalışma izni talep dilekçesi, Yabancı Başvuru Formu (4 nüsha, son altı ay içerisinde çekilmiş  fotoğraflı,  (Yabancı Bildirim formu ek1) Noter Onaylı ve Türkçe tercümeli Pasaport sureti, Noter Onaylı ve Türkçe tercümeli Diploma sureti, Türkiye’den yapılacak başvurular için, geçerli İkamet Tezkeresi (oturma izni), (İkamet tezkeresi nin süresinin en az altı ay olması ve başvurunun bu süre içerisinde yapılması zorunludur) Özgeçmiş ( özgeçmiş formatı ek2) Yabancı personel ve sanatkar çalıştıracak Belgeli Turizm İşletmeleri için: İş mukavelesi, Döviz gelirlerine ait belgeler, Bonservisler (Ciddiyeti konusunda tereddüt yaratan müesseselerin bonservisleri hariç), Vekalet (Yabancı çalışma iznini biz alacaksak, görevli personellerimiz adına düzenlenmiş vekalet gerekmektedir)

Mesleki hizmetler kapsamında çalışma izni talep eden  yabancının yukarıdaki   belgelere ek olarak

Yurt dışında yüksek öğrenim görmesi halinde 2547 sayılı Kanunun 3 ve 7/p maddeleri uyarınca, “Yurt dışı Yüksek Öğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği’ne uygun olarak alacağı “Diploma Denklik Belgesi”, Ülkesindeki meslek kuruluşundan mesleğini icra ettiğine, kendi ülkesindeki meslek örgütüne üye olduğuna ve  “meslekten men cezası olmadığına” ilişkin son altı ay içinde alınmış belge, Danışmanlık ve teknik tedrisat amacıyla hizmet sunması durumunda, iş tanım belgesi ile sözleşme (firma-firma arası veya firma-kişi arası) örneği, Mühendis, mimar ve şehir plancılarının her tür ve ölçekte danışmanlık ve teknik tedrisat amacıyla uzman olarak  hizmet sunması ya da  kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projelerde proje hazırlaması ve imza yetkisi alması durumunda, noter ya da konsolosluk onaylı ve yalnız bu işe münhasır kalmayı öngören taahhütname ibraz etmesi gerekmektedir.

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSUNA EK BELGELER

Yabancı, ortak temsilcisi ya da  kilit personel ise, durumunu kanıtlayan yetkili  makamlardan onaylı işverenince verilen belge, Vatandaşlık Kimlik Belgesi örneği, Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için, vukuatlı nüfus kayıt örneği, Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için noter onaylı evlenme cüzdanı sureti, Türk soylu olduğuna ilişkin belge, Mesleki eğitim diploma ve sertifika örnekleri, Bonservis, referans mektubu, görevlendirme yazısı, kabul yazısı gibi diğer belgeler.

Yabancı Çalışma İzni İstenilen Belgeler

                                        Yabancı Çalışma İzni Almak İçin