Etiket Arşivi: yabancı çalışma izni almak için

E Yabancı Çalışma İzni

E-YABANCI ÇALIŞMA İZNİ

E-çalışma izni ile alınacak yabancı çalışma izni hakkında bilgi.

 

E-ÇALIŞMA İZNİ NEDİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanlığı sayfasından e-devlet şifresi ile yabancı çalışma izni başvurusu, takip süreci ve başvurunun onaylanmasını içine alan süreçtir. E-çalışma iznine giriş yapabilmek için e-devlet şifresi ve başvuruyu tamamlayabilmek için ise KEP hesabı ile E-İMZA bulunması gerekmektedir.
E-İMZA ile başvurularda elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurması, elle atılan imza ile aynı ispat gücünü haiz olması, usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik verilerin senet hükmünde olması ve bu verilerin aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılması, kanunun hukuki açıdan getirmiş olduğu en önemli yeniliklerdir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yabancı Çalışma İzni Başvuru Sistemi 26 şubat 2018 itibariyle güncellendi. E Yabancı Çalışma İzni kullanım klavuzu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinde yayınlandı.Yeni e çalışma izni sistemi daha kullanışlı hale getirilmiş olup sistemin yeni değişmesi sebebi ile henüz sisteme başarılı giriş sağlanamıyor. En kısa sürede sistemle alakalı soru işaretleri netlik kazandıkça sisteme giriş sağlanabilecek.KEP Hesabı ve E-İMZA ile işlemler nasıl yapılacak sistem daha kolay mı oldu yoksa daha da zorlaştırıldı mı gibi sorular henüz cevabını bulmuş değildir.

Bakanlık personeli uzmanlar e çalışma izni sistemi eğitiminde oldukları için ayrıntılı ve net bilgiye ulaşamadık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli ile ayrıntılı görüşme fırsatı buldukça güncel olarak bilgilerimizi sizler ile paylaşacağız. E Yabancı Çalışma İzni sistemi ve yabancı çalışma izni işlemleriniz için 33 yıllık tecrübemizden faydalanmak için aramanız yeterlidir.

E-İZİN
Yabancı çalışma izni E-izin ana sayfasında yetkilisi olunan firmaların seçilebileceği ve sonraki işlemlerin bu firma adına olacağı bölüm yer alıyor. Yeni iş yeri kayıtlarının yapılabildiği var olan kayıtların güncellenebildiği bölüm yer alıyor. Yöneticisi olunan işyerlerinin listelendiği işveren yönetim paneli ve iş yerlerine ait alt sekmeler bulunuyor. Yetkilisi olunan firmanın seçilip izin başvurusunun yapılacağı başvuru yap butonu yer alıyor. Yapılan başvuruların durumlarının listelendiği tamamlanan ve tamamlanmayan başvuru takip butonları yer alıyor. Ve en alt sekmede E izin uygulamasından çıkış yapmak için kullanılan oturumu kapat butonu yer alıyor.

Giriş sayfasında kullanıcı e-devlet seçeneği ile giriş yapmak istediğinde sayfada yer alan e-devlet ile giriş butonunu seçerek e-devlet kapısı kimlik doğrulama sistemi sayfasına yönlendiriliyor.
E -izin uygulamasına ilk defa giriş yapılması durumunda ev hizmetleri ve ev hizmetleri dışındaki tüm başvurular için kayıt oluşturma seçenekleri bulunuyor. Uygun seçenek seçildikten sonra deva m et butonu ile işlemlere devam ediliyor.

Ev hizmetleri dışında tüm başvurular için işveren kaydı oluşturulur. Sgk tescil no alanı doldurarak bilgileri getir butonu ile sistemden bilgiler ekrana getirilir. Bu esnada kullanıcıların e-posta adreslerini doğrulamaları kep adreslerinin tebligat durumlarını sorgulamaları gerekmektedir. E posta bilgisi girerek doğrulama kodu gönder butonu ile e-posta adresine doğrulama kodu gelir. Gelen kod ile ilgili alana girilerek doğrulama sağlanır. Kep adresi tebligat durumu tebligat durum sorgulama butonu ile sorgulanır ve kep adresinin tebligat almaya elverişli olmadığı durumlarda PTT’ye başvurulması gerekir.

İşveren listesinde yetkilisi olunan firmaların seçilebileceği ve sonraki adımların bu firma adına yapılabileceği bölümde yetkilisi olunan firmayı işveren seçiniz bölümünden seçerek dört adet başvuru seçeneğinden kendisi için uygun olan butonu seçerek devam et butonu ile yaptığı seçimin başvuru sayfasına yönlendirilir.
Başvuruyu yapan kullanıcı yabancıya ait kimlik numarası veya referans numarasını yazarak bilgileri getir butonu ile çalışma izni alınacak yabancının bilgilerini ekrana getirir.ekranda bulunan bütün bilgiler eksiksiz doldurulur ve genel bilgiler sekmesine geçilir.

– Genel bilgiler sekmesi yabancının dil eğitim pasaport bilgilerinin doldurulduğu alandır. Bu sekmede tüm alanlar eksiksiz doldurularak bir sonraki adım olan görev bilgileri sekmesine geçilir.
– Görev sekmesi yabancının iş yerinde yapacağı görev tanımlarının doldurulduğu alandır. Yabancı şirket ortağı veya işyeri sahibi değil ise yabancının alacağı ücret ve çalışma tipi ile süreli başvurularda talep edilen çalışma süresi doldurularak belge yükleme sekmesine geçilir.
– Belge yükleme sekmesi başvurulan yabancıya ait fotoğraf ve belgelerin belirli formatlar ile sisteme yüklendiği alandır. Yükleme işlemlerinden sonra sonuç sekmesine geçilir.
– Sonuç sekmesi başvurunun tamamlandığı son kısımdır.

– Tüm başvuru bilgileri eksiksiz doldurulduğunda ekranda 2 buton belirir.
– E-imza ile tamamla: kullanıcı talep ettiği izin türüne göre doldurmuş olduğu başvuruya ait beyan ettiği tüm bilgi ve belgelerin doğruluğunu e-imza ile onayladığında başvuru değerlendirme işlemine alınır. Tamamlanan başvurular menüsünden başvurunun değerlendirme durumu kontrol edilebilmektedir.
– Kaydet: e-imza ile imzalamadan da kayıt işlemi yapılabilir. Ancak bu noktada başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Kullanıcı daha sonra tamamlanmayan başvurular sekmesinden başvuruyu tamamlayabilir.
– Başvuru bilgilerinde eksiklik tespit edildiğinde tamamlanmayan başvurular menüsünden daha sonra tamamlamak üzere kaydet butonu ile kaydedilir.

E-yabancı çalışma izni almak için.

 

Yabancı Çalışma İzni Başvurusu

Yurt Dışından Yabancı Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır

Duyurular

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

(YURT DIŞI)

YABANCI YURT DIŞINDAYSA

Yabancı çalışma izni başvurusunda bulunacak yabancının Türkiye’den alınmış 6 aydan fazla ikameti tezkeresi yoksa yabancı çalışma izni başvurusunu uyruğunun veya daimi ikametinin bulunduğu dış temsilciliğimize yapacaktır. Barkod numarası almak için başvurusu sırasında iş sözleşmesini, davet mektubunu veya Şirket ortağı olması halinde buna ilişkin Ticaret Sicil Gazetesi’nin yanında bulunması gerekmektedir.

Devamını Oku »

Çalışma İzni Belgesi

ÇALIŞMA İZNİ BELGESİ

Çalışma izni belgesi (yabancı çalışma izni) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izin belgesidir.

Yabancı çalışma izni kriterlerine uygun olarak başvurulduğunda alınan belge ile yabancı personel çalıştırılabilir. Türkiye’de son zamanlarda iyice talep gören bu belge önce 1 yıllık, daha sonra 2 veya 3 yıllık, daha sonrada 5 yıllık alınabilir. Sitemizde ayrıntılarıyla ela alınmış belge için eksiksiz müracaat etmek çok önemli. Devamını Oku »

Yabancıya Çalışma İzni Almak İçin

Yabancıya Çalışma İzni Almak İçin

Yabancıya Süreli Çalışma İzni Almak İçin

– Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, iş piyasasındaki durum, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür değişiklikleri dikkate alınarak, yabancıya ikamet izninin süresi ile iş sözleşmesinin veya işin süresine göre, belirli bir işletme ve belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok bir yıl süreyle  alınabilir.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, süreli yabancı çalışma izninin geçerlilik alanını şehir, idari sınır veya coğrafi bölge gibi girdileri baz alarak genişletebilir veya daraltabilir. Bu durumun uygulanması halinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu kararını yabancı çalışma izini bildiriminde bulunduğu ilgili mercilere bildirir.

 

Bir yıllık kanuni çalışma süresinden sonra; aynı işyeri veya aynı işletme ve aynı meslekte çalışmak üzere  süresi en fazla iki yıl daha uzatılabilir.

 

Üç yıllık kanuni çalışma süresinin sonunda, aynı meslekte ancak bu defa dilediği işverenin yanında çalışmak üzere  süresi en fazla “üç yıl” daha uzatılabilir.

 

Türkiye’ye çalışmak üzere gelen bir yabancının beraberinde veya daha sonra getirmiş olduğu eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da yabancının kendisi ile birlikte en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları kaydıyla Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre süreli alınabilir.

 

Yabancıya Süresiz Çalışma İzni Almak İçin

Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, Türkiye’de en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet eden veya toplam altı yıllık kanuni çalışması olan yabancılara, iş piyasasındaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler dikkate alınmaksızın ve belirli bir işletme, meslek, mülki veya coğrafi alanla sınırlandırılmaksızın süresiz çalışma izni alınabilir.

 

Yabancının en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirildiği emniyet makamlarından alınacak belge ile kanıtlanır. Bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına süresiz çalışma izni başvurusu sırasında iletilir.

 

Yabancının en az sekiz yıl kanuni kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirilip getirilmediği değerlendirilirken, öğrenimde geçen süreler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca dikkate alınmaz. Ancak, yabancının beraberinde Türkiye’ye gelerek, yabancı ile birlikte ikamet eden, aynı zamanda öğrenim gören eş ve çocuklarının öğrenim süreleri ikametten sayılır.

 

Yabancının toplam altı yıllık kanuni çalışmasının bulunması koşulunun yerine getirildiği hususu ilgili mercilerden alınacak belge ile kanıtlanır ve bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına süresiz çalışma izni başvurusu sırasında iletilir. Süresiz çalışma izni alınan yabancıların ikamet izin süreleri, yabancıların ikamet ve seyahatlerine ilişkin mevzuata göre İçişleri Bakanlığınca belirlenir.

 

Süresiz çalışma izni, kapsamında bir değişiklik olmadığı sürece, ikamet izin sürelerine bağlı olarak kullanılır. Emniyet makamlarınca, süresiz yabancı çalışma iznine istinaden verilen ikamet izin sürelerinin uzatılmaması halinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bilgi verir.

 

Yabancıya Bağımsız Çalışma İzni Almak İçin

Bağımsız çalışacak yabancılara Türkiye’de en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının, ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile  alınabilir.

 

İstihdam üzerindeki etkinin belirlenmesinde ilgili mercilerin görüşleri de dikkate alınır. Bağımsız çalışacak yabancının en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirildiği emniyet makamlarından alınacak belge ile kanıtlanır. Bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağımsız çalışma izni başvurusu sırasında iletilir.

 

Yabancının en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirilip getirilmediği değerlendirilirken, öğrenimde geçen süreler dikkate alınmaz. Diğer taraftan, yabancının beraberinde Türkiye’ye gelerek, yabancı ile birlikte ikamet eden, aynı zamanda öğrenim gören eş ve çocuklarının, öğrenim süreleri ikametten sayılır.

 

Bağımsız çalışma izni alınan yabancıların ikamet izin süreleri, yabancıların Türkiye’de ikamet ve seyahatlerine ilişkin mevzuata göre İçişleri Bakanlığınca belirlenir. Bağımsız çalışma izni, işin mahiyeti değişmediği sürece yabancı tarafından ikamet izin sürelerine bağlı olarak kullanılır.

 

Emniyet makamlarınca, bağımsız çalışma iznine istinaden verilen ikamet izin sürelerinin uzatılmaması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bilgi verilir.

 

Bağımsız yabancı çalışma izni nin değerlendirilmesinde dikkate alınmak üzere; yabancının faaliyetinin, ulusal ekonomiye sağlayacağı katkı ve yabancının icra edeceği faaliyet için yeterli miktarda gelire sahip olduğunu kanıtlayan belgeler, diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilmesi istenebilir.

 

Bağımsız çalışma izini verilmesi uygun bulunan yabancıya, bağımsız çalışabileceğine ilişkin “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Bağımsız Çalışma İzni Müracaat Belgesi” verilir. Bağımsız çalışma izni belgesi, alındığı tarihten itibaren “üç ay” süreyle geçerlidir.

 

Yabancıya, işyerini kurmasının ardından, ticaret sicil kaydını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ibraz etmesi halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca bağımsız çalışma izni verilebilir.

 

Yabancı Çalışma İzni  Almak İçin